Història de la botiga
Can Rosa, terrissa des de 1882, són sis generacions dedicades a la terrisseria fan de Can Rosa un comerç únic a Figueres. Hi han peces actuals locals, però sobretot un gran assortit d’objectes antics i estris obsolets en terrissa de cuina, parament de la llar, terracota de pagès, gots, porrons i altres recipients, així com ceràmica funcional catalana i també figures de pessebre.
Can Rosa, «una botiga on venen el que ja no es ven a enlloc més»
«Una botiga que s’ha de veure» o «una botiga on venen el que ja no es ven a enlloc més» són algunes de les respostes més recurrents que es reben quan preguntes per Can Rosa de Figueres.
Blanca-Rosa Serra Rosa és la veterana de Can Rosa, la botiga de terrissa que porta cent onze anys situada al centre de Figueres. Tot i que actualment ja s’ha jubilat i el que porta la botiga és el seu fill Víctor i la dependenta Anna, Blanca – Rosa Serra continua ajudant a la botiga donant idees i aportant la seva experiència.
Al llarg d’aquests cent quaranta anys (cent onze al carrer de la Jonquera) de botiga –actualment és la sisena generació que hi treballa, i la setena «apunta maneres»– no han deixat de banda les novetats i les innovacions en el camp de l’artesania. «Cada dos o tres anys oferim a Figueres creacions relacionades amb la ciutat». Entre aquestes propostes destaquen un caganer d’en Berruga, la flor Silene sennenii del Castell, flaones o clauers amb la forma de l’Empordà, culleres, imans, tasses... El seu següent projecte és fer productes de tota mena amb fulles de figueres impreses.
El seu objectiu és ser una botiga emblemàtica i donar-li un tret identitari. «A Girona, tenen la mosca de Sant Narcís a tot arreu; per què no podem fer el mateix a Figueres?», diu. Després de moltes generacions d’artesans i terrissaires, Can Rosa del carrer de la Jonquera continua apostant per l’artesania, fet que es pot apreciar només d’entrar a la botiga.
«Intentem tenir espais pels artesans que volen exposar-hi els seus productes. Hi ha alguns artesans que fan peces i les porten aquí. Els admirem molt als artesans» afirma Blanca – Rosa.
Desenes de figures de pessebre, gerros, dolls de Cadaqués i productes artesanals de tot tipus presideixen l’espai. Aquesta aposta també intenta visibilitzar la feina que porten els oficis fets de manera tradicional. «Fins i tot hem fet terrissa i vidre bufat al carrer. Amb la Covid hem hagut de deixar de fer coses, però intentem fomentar la col·laboració entre el creador i el públic, i d’aquí neixen moltes amistats i grups de col·leccionistes».
Massaguer, J. (2021, 12 diciembre). Can Rosa, «una botiga on venen el que ja no es ven a enlloc més». Empordà. Recuperado 2 de mayo de 2022
IMATGES ADDICIONALS DE LA HISTÒRIA DE KIEL HEJME
FOTOGRAFIES > QUEVIURES QUERA