detall-linia-2MATAS

Carrer Besalú,10, 17600 Figueres, Girona – https://es-es.facebook.com/matas.cat

detall-linia

Història de la botiga

La botiga Teixits Matas, de Figueres, ara especialitzada en roba de parament de la llar, va començar com a corderia fa dos segles. Així ho certifica un document que els propietaris guarden a la rebotiga i que demostra que el negoci hi és, com a mínim, des de fa dos-cents anys. Són la setena generació d’una nissaga figuerenca dedicada al comerç, que l’any 1812 Joan Matas va iniciar fent de corder.

Des de llavors fins avui, la botiga no s’ha mogut del carrer Besalú i ha tingut la mateixa família com a propietària. Però ha canviat lleugerament de negoci: de les cordes, a les teles, a la roba per dona i ara al parament per a la llar.


detall-linia-3

 

detall-linia-3

Si la botiga començava el 1812 com a corderia, la segona generació, en Josep Matas i la seva dona, Dolors Hortal, hi van començar a introduir barrets, manteletes i algun teixit. El fill de la parella, en Jaume, va ser qui va donar l’impuls més important a la botiga, quan ja s’havia deixat el negoci de les cordes i s’havien centrat en les teles. Va ser ell qui va encarregar al voltant de l’any 1900 el sostre de guix tan característic que encara es conserva. Els taulells on s’atén encara avui la clientela són del voltant del 1840. S’han mantingut fins ara, excepte un, del qual Salvador Dalí es va encapritxar i es va endur cap a Portlligat.

Can Matas és una de les botigues més antigues de Figueres i és de les poques que s’han mantingut en el mateix local. Sempre ha estat situada al cèntric carrer Besalú. Actualment, la setena generació porta el negoci.


detall-linia-3

detall-linia-3

Vicente (2012, desembre 1) . Set generacions darrera del taulell en dos segles de botiga. L’encòmic : El punt d’avui.

 

detall-linia-2

IMATGES ADDICIONALS DE LA HISTÒRIA DE KIEL HEJME 

FOTOGRAFIES > PORTAL CARRER LASAUCA  

 

Casa Falgueres , és un edifici d’arquitectura eclèctica situat la centre de la ciutat, al costat de la Rambla. És un edifici entre mitgeres de planta baixa, dos pisos i altell. La façana està solucionada en dos registres. La inferior, amb encoixinat, ordenat per tres grans portals d’arc rebaixat amb dovelles centrals sobresortides i ornamentades (una d’elles amb l’any 1875 corresponent a la inauguració de l’edifici) que comprenen els dos locals comercials i la porta d’accés als habitatges. Aquest primer registre comprèn l’altell amb tres balcons. El registre superior el conformen els dos pisos, amb tres balcons per pis, i es culmina amb cornisa de fris de tríglifs i mètopes. La coberta és a doble vessant.

↑ «Casa Falgueres». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 04 maig 2022].