detall-linia-2MERCERIA GARRETA

Carrer Besalú, 13, 17600 Figueres, Girona – https://www.facebook.com/MerceriaGarreta/

detall-linia

Història de la merceria

Merceria Garreta, coneguda popularment com a Casa Marqueses es troba al carrer Besalú número 13 de Figueres, fundada el 1860. Fent una mica d’història i remuntant-se en el curs dels anys, el nom inicial d’aquest establiment era Casa Marqueses. Les fundadores d’aquella merceria van ser dues germanes solteres, filles de Navata de cognom Marqués.

detall-linia-3 detall-linia-3

La gent d’aquell temps, per referir-s’hi, els hi deien ca les Marqueses, perdurant encara aquest motiu fins a l’actualitat. Uns anys més tard, va ser Joan Torrentó qui es va ocupar de la botiga, per a després ser el seu nebot, Ramon Torrentó qui s’ocupés de portar el negoci. A continuació, es va fer càrrec de l’establiment Josep Garreta i la seva esposa Antonia Vives, i ara el seu fill Lluís Garreta, i la seva esposa Fina són actualment la cinquena generació al capdavant del local. La Merceria Garreta “Casa Marqueses” forma part dels comerços “Emblemàtics de Figueres”.

 

Ortega, JM. (2019). COMERÇOS FIGUERENCS: MERCERIA GARRETA “CASA MARQUESES”. abril 29, 2022, de FigueresAntic Sitio web: https://curiositatsdefigueres.blogspot.com/2019/03/merceria-garreta-casa-marqueses.html

 

detall-linia-2

IMATGES ADDICIONALS DE LA HISTÒRIA DE KIEL HEJME

FOTOGRAFIES > CASA RODA

Casa promoguda per l’industrial Alfons Roda Campistol que exemplifica la versió més popular, carregada i estrident del modernisme dels mestres d’obres.

Aquesta contrucció és una de les peces més originals i referenciades de la versió popular del modernisme de mestre d’obres a Catalunya. És un edifici entre mitgeres construït l’any 1911. Respon clarament a l’estètica modernista, amb influències de l’Art Nouveau i de l’estil Secessionista. Destaca especialment el balcó principal i sobretot el coronament, amb un curiós balconet central.  La decoració de la façana produeix una composició equilibrada, sense que es focalitzi l’atenció en cap lloc concret, sinó en tot el conjunt. També hi ha equilibri entre horitzontalitat (balcó corregut, línies de llindes i línia decorativa del remat) i verticalitat (cos central de remat, amb franges verticals com pilastres, i laterals, reforçats amb les mateixes franges). Com a elements decoratius, cal esmentar les llindes de les obertures, amb formes vegetals i florals, que es converteixen en formes femenines a l’obertura central a sota del balcó, com una mènsula. Així com la barana del balcó, una sèrie de formes vegetals que s’entrellacen amb línies sinuoses en “fuetada”, i la figura escultòrica femenina, molt característica del Modernisme, que centra la composició.  El nom que figura escrit al capdamunt, «HEJME», significa en esperanto «a casa teva».

Melcior, J. M. (2003, 20 mayo). Casa Roda.figueres. TOT PASSEJANT. Recuperado 5 de mayo de 2022, de https://modernistespuntcom.blogspot.com/2013/04/casa-rodafigueres.html

La segona casa de l’esquerra és la casa Roda ( 1911), de Sebastià Pi. Autor fotografia desconegut. Fons Arxiu municipal