detall-linia-2MUSEU DELS JOGUETS

Carrer de San Pere, 1, 17600 Figueres, Girona – http://www.mjc.cat/

detall-linia 
Història de l’edifici
 
La casa Terradas 
 
La família Albert i Terradas, una destacada nissaga empordanesa procedent de Vilabertran, va encarregar la construcció de la casa pairal l’any 1767. L’escollit per realitzar l’obra va ser Pedro Martín Zermeño, enginyer militar distingit amb honors per la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando. D’aquella mansió, encara se’n conserven el portal d’entrada, una part de la façana, un triple espai interior i l’escalinata d’accés al primer pis.
 
 
 
Hotel París
 
 
Una descendent de la família Terradas, la Margarida Terradas, i el seu marit, Francisco Lagresa, transformen l’edifici i el converteixen en un referent de primer ordre en el camp de l’hostaleria, el Gran Hotel París. Va ser l’inici d’una època daurada d’àpats esplèndids al restaurant, memorables nits de Cap d’Any i il·lustres visitants, com ara Josep Pla o Francesc Macià. La història de l’hotel queda palesa a través d’un gran rètol de l’època a la façana.
 
detall-linia-3
 

Imatge procedent de l’Arxiu municipal de FIgueres.

 
detall-linia-3
 
El camí cap a la decadència
 
L’adveniment de la Guerra Civil va estroncar la brillant trajectòria de l’hotel, que es va veure abocat a un progressiu descens de qualitat que comportaria la seva clausura a finals de la dècada dels setanta.
 
El Museu del Joguet de Catalunya

 

El 18 de juny de 1982 es va inaugurar la seu del Museu del Joguet de Catalunya en els locals de l’antic hotel, gràcies a la col·laboració de Lluís Duran. Situat en un entorn immillorable, el nou equipament va aconseguir posicionar-se ben aviat dins l’oferta cultural de Figueres i esdevenir un dels més actius i populars. Tot just el primer any de l’obertura es va arribar a la xifr de 20.000 visitants. Joan Brossa en parlava qualificant-lo com «el millor museu de l’Empordà».

detall-linia-3

detall-linia-3

1995-1998

Si bé fins aquell moment el Museu era de caràcter privat, la creació de la Fundació Museu del Joguet de Catalunya va comportar la cessió gratuïta de tot el fons a la nova entitat. Durant aquell període es van dur a terme obres de reforma i condicionament de l’edifici, fins que el 12 de desembre de 1998 el Museu va obrir definitivament les portes.

 

FUNDACIÓ PRIVADA MUSEU DEL JOGUET DE CATALUNYA-FIGUERES. (1998). HISTORIA DEL EDIFICIO. abril 29, 2022, de FUNDACIÓ PRIVADA MUSEU DEL JOGUET DE CATALUNYA-FIGUERES Sitio web:detall-linia-2

IMATGES ADDICIONALS DE LA HISTÒRIA DE KIEL HEJME 

FOTOGRAFIES > RAMBLA

L’illa de cases de la part alta de la Rambla estava ocupada per onze establiments comercials

 

ENDERROC: ILLA DE CASES D’EN BARGAN


L’antiga illa de cases que s’havien conegut amb el nom d’En Bargan fou una constant preocupació de l’Ajuntament que preveia la seva desaparició per aconseguir un major espai al passeig. Però sempre va topar amb el problema de les indemnitzacions econòmiques. L’any 1917 la cosa va prendre un aire definitiu. la composaven 9 cases amb un total d’ I I botigues.

Eren: Coronas (ordinari), Masdevall (llibreter), Llosa i Deusedes (assegurances i cotxes de Ilogucr). Soler (robes), Cos (llauner), Pepet del Pinyó (sabater), Lapedra (perruquer), Reynal (carnisser), Petus (pells adobades), Xicres (tartanes) i I’l lotcl 4 Nacions.

 

Extracte : La rambla de Figueres per JOSEP M. BERNILS I MACH

 

Enderroc de l’illa de cases de la Rambla de Figueres 1918 . Fons Figueresantic.com