detall-linia-2TABACS RIMBLAS

Carrer Nou, 54, 17600 Figueres, Girona – https://www.facebook.com/tabacs.rimblas?fref=ts

detall-linia

 

Història de l’estanc

El nom del primer expenedor de l’Estanc nº1 de Figueres no ho sabem del cert, però de l’estanc en tenim una foto de l’any 1850 aproximadament com a expenedoria de la Companyia Arrendatária de Tabacos, i també se’n parla en un llibre de l’Arxiu Municipal de Figueres de l’any 1886 aproximadament.

El primer nom d’estanquer enregistrat a la Tabacalera S.A. és de l’any 1896 i correspon al Sr. Antonio Riera Borruba.

L’any 1929 passar la titulació al Sr.Albert Guri Riera ( possiblement nebot d’Antonio Riera ) i a l’any 1935 passa a la Sra.Rosa Guri Riera ( germana d’Antonio Riera ). És en aquest temps que l’estanc agafa el sobre nom de Can Tonitos. Encara ara, gent gran rememora aquest sobre nom, doncs el marit de la Rosa també se’n deia d’Antonio ( com el seu cunyat ) i tenia sempre gran simpatia amb els clients.

detall-linia-3

Carrer Nou actualitat – Carrer Nou 1930.

detall-linia-3

 

En Josep Rimblas Bartrés entra oficialment a l’Estanc el juliol de 1970 juntament amb la seva esposa Rosa Safont-Tria Zaragoza, tot i estar durant déu anys, amb un títol provisional, en els anys seixanta havien sigut bons clients de la Rosa i l’Antonio i havien tingut una bona relació, fet que propicià el traspàs.

En Joan Rimblas Safont-Tria, titular actual, entra el gener de 1988, junt la seva esposa Montserrat Grau Mir, que ja treballava amb els seus sogres a l’estanc. S’ha de dir que, tot i ser el titular actual en Joan, ja jubilat, és el seu fill Alfons Rimblas Grau qui gerència l’estanc. En el maig de 2005, l’estanc és reconegut com a botiga centenària per la Cambra de Comerç de Girona, doncs en tots aquests anys, tot i els canvis de titularitat, sempre ha estat a la mateixa localització.

Actualment les expenedories de tabac depenen del “Comisionado para el Mercado de Tabacos” organisme depenent del “Ministerio de Economia y Hacienda” del govern estatal, i en ella podem trobar a part de les diferents labors de tabac, loteries, serveis diversos de recàrregues electròniques, articles de fumador, timbres, refrescos, bodega i d’altres. També dir que actualment l’estanc és un referent en cigars reconegut a tot l’estat per companys estanquers, cases comercials, revistes especialitzades i xarxes socials.

detall-linia-3

ANÈCDOTES

Durant tots aquests anys han sigut moltes les persones que han vingut a l’estanc a comprar, entre de les quals destaquen alguns famosos escriptors com Quim Monzó i Terenci Moix, editors com Jacobo Fitz-James Stuart Martínez de Irujo i la seva esposa Elsa Anka, periodistes com Martí Anglada, Pol Izquierdo i Roger de Gràcia, ministres i comunicadors com Eduard Punset, polítics com Oriol Jonqueras i Gemma Calvet, músics i cantants com Olympia Ivleva, Josep Thió i Dolo Beltrán i actors i directors de cinema com Ventura Pons, Pere Arquillué, Montserrat Carulla, Lydia Bosch, Elois Yebra i l’actor de Hollywood Richard Dawson Kiel, conegut com Tauró a les pel·lícules de James Bond, i que en Joan i l’Alfons quan el despatxaren, el varen confondre per un jugador de bàsquet.

 

Rimblas Grau, A . Història Estanc Rimblas

 

detall-linia-2

IMATGES ADDICIONALS DE LA HISTÒRIA DE KIEL HEJME 

FOTOGRAFIES > RESTAURANT GIGI

La Casa Fages, casa natal del poeta Carles Fages de Climent , va ser una de les primeres cases plurifamiliars importants de la Rambla. Localitzada al final de la Rambla i a l’inici del carrer Monturiol, fou construïda al final del cobriment de la riera entre els anys 1850-52 i  és d’estil neoclàssic.  Està inclosa en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic Català.  

La Rambla de Figueres, a principis del segle XX © Edicions Brau.jpg

Actualment l’edifici l’ha adquirit el grup francès Fimed Hotels amb el projecte de reformar-ne l’interior i convertir-lo en un luxós hotel amb decoració modernista i amb reminiscències dalinianes batejat amb el nom d’El Diví, tal com li agradava a Dalí que l’anomenessin. La reforma conservarà l’estructura, però es reformarà l’interior, tot i que es preservaran alguns elements del segon pis, on vivia la família Fages, com ara el terra, el sostre, fusteria i mobiliari.

El setembre de 2021 obren el restaurant GIGI on es respira tradició, modernitat i saber fer. A través de la cuina de diferents regions d´Itàlia, es barregen sabors i colors acompanyats d´una decoració exquisita per gaudir d’un  bon àpat. 

https://gigirestaurant.es/

Interior del restaurant GIGI ( carrer Monturiol, 1 ) de Figueres.