detall-linia-2TEXTIL GALLEGO

Plaça de la Palmera, 1, 17600 Figueres, Girona

https://www.instagram.com/textil.gallego/

detall-linia

Història de la botiga  

Els antecessors de Tejidos Gallego de la plaça de la Palmera, són els components de la família Massot que, en el transcurs del temps fins que ho van traspassar, van anar portat el comerç dedicat a la roba. El fundador de la casa, Abadón Massot Girve, paga la contribució per l’activitat de Ropa de vestido l’any 1850, segons que es constata en el llistat de contribuent de Figueres. Exactament, trenta anys més tard, el 1880, el negoci apareix el nom del seu fill José Massot Carrera, i l’empresa familiar és oficialment denominada Hijos de José Massot a partir de l’any 1891. Aquests fills de Josep Massot, són Josep i Lluís Massot Basil. Josep és el primogènit, i seguix amb l’activitat familiar sense moure’s del domicili social, per dir-ho així. El seu germà Lluís és trasllada al carrer Caamaño/Monturiol ( la botiga dona als dos carrers paral·lels) i obre un negoci anomenat Nuevos Almacenes Massot.

  • Cap allà l’any 1917 i 1918, a Figueres i a l’Empordà hi hagué una epidèmia de grip, que causà moltes victimes. Josep Massot Basil morí precisament d’aquesta malúria i el negoci passa al seu fill Santiago Massot Balaguer, que en va ser titular fins a l’any 1939 – explica Fernando Gallego, que ho té tot apuntat – i renomenà la raó social » Antigua casa hijos de J.Massot».

Era el primer de gener de 1948 quan Fernando Gallego Barbosa començava a treballar com a aprenent a la botiga dels Massots de la plaça de la Palmera. Fins aleshores estava estudiant comerç als Germans de la Salle, dels que ens conserva un record excel·lent, impecable – diu el mateix. I començà a treballar des de baix, com a aprenent de venedor en un negoci de teixits, llavors no existia encara la confecció.

El senyor Santiago Massot Balaguer feia temps que li deia, a Fernando Gallego : quan em jubili, et traspassaré el negoci. I així va ser. Fora del despatx, en un pany de paret, hi ha una fotografia ampliada, on s’hi veu la façana de la botiga a principis del segle vint. Hi ha una gran columna al mig de l’entrada, i s’endevinen unes parets mestres a l’interior. Aquesta biga del mig és la que es va treure el 1992. Els aparadors s’havien fet en la primera reforma important de l’any 1964.

Fons : Figueresantic.com

  • Realment la façana fa un gran goig, i aquesta arcada elegantíssima que Gallego diu ser de carpinell, penso si no és referint-se al gran mestre d’obres de Terrassa, Joan Carpinell i Sallés ( 1845-1909), que realitzà nombrosos i importants edificis en estil modernista, cap a la zona del Vallès sobretot.

Els fills tiren endavant del negoci.

Valles, J. (2005). Comerç Figueres Història i vides d’establiments centenaris per Josep Valls. Figueres: Comerç Figueres Associació.

 

IMATGES ADDICIONALS DE LA HISTÒRIA DE KIEL HEJME 

FOTOGRAFIES > CAN ROSA